Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Trufelki czekoladowe z płatkach migdałowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Trufelki czekoladowe otoczone migdałowymi płatkami są bardzo oryginalne i smakują rewelacyjnie. Polecam.

Trufelki czekoladowe z płatkach migdałowych

Składniki:

Trufelki czekoladowe z płatkach migdałowych

 

  • 20 dag orzechów pekan
  • 100 ml syropu klonowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1/2 laski wanilii
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Trufelki czekoladowe z płatkach migdałowych
Orzechy pekan karmelizować w syropie klonowym, ostudzić i posiekać. Śmietanę wlać do rondla, podgrzać z wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii, dodać połamaną gorzką czekoladę, aromat migdałowy, posiekane orzeszki, wymieszać, włożyć na pół godziny do lodówki. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Z ostudzonej masy czekoladowej formować malutkie kuleczki i zanurzać w płynnej czekoladzie, obtaczać w posiekanych płatkach migdałowych i układać na tackę. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

czekolada