SUPERPRZEPIS

Trufelki tiramisu z ricottą

  • 2
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Trufelki tiramisu z ricottą Więcej zdjęć (5)

Te niepozornie wyglądające trufelki, to prawdziwe delicje. Są proste w wykonaniu, przygotowuje się je w mgnieniu oka, idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku.

Składniki:

Trufelki tiramisu z ricottą

 

  • Składniki na około 35 sztuk:
  • 250 g serka ricotta
  • 250 g ciasteczek/suchy biszkopt
  • 50 ml mocnego espresso
  • 20 ml ulubionego likieru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru(pominęłam)

 

Sposób przygotowania:

Trufelki tiramisu z ricottą
Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze. Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka ricotta odlewamy wodę jeśli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie formujemy małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy je dokładnie w kakao.
Trufelki tiramisu z ricottą
Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze
Trufelki tiramisu z ricottą
Z serka ricotta odlewamy wodę jesli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Trufelki tiramisu z ricottą
Mase odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Trufelki tiramisu z ricottą
Po tym czasie formujemy małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy je dokładnie w kakao.

Tagi:

biszkopt