aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przyznam szczerze, że u mnie w rodzinie zrobiły furrorę, na pewno będę eksperymentować, następne będą w wiórkach kokosowych.

Trufle czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 100 g miękkiego masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 100 g herbatników,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie słupki migdałów),
  • do obtoczenia - kakao

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Do miski wkładamy miękkie masło, cukier puder i kakao. Mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie zagniatamy masę. Herbatniki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem lub młotkiem. Pokruszone herbatniki dodajemy do masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło nam stwardniało :)
Trufle czekoladowe
do miski wkladamy maslo miekkie, cukier puder i kakao
Trufle czekoladowe
mieszamy mase do poleczenia sie skladnikow
Trufle czekoladowe
herbatniki kruszymy mlotkiem lub tluczkiem
Trufle czekoladowe
ddoajemy herbatniki, rum i orzechy do masy