jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truflowe babeczki z granatem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowe babeczki z zatopionymi truflami to sposób na szybki, słodki deserek. Jak w każdym daniu dużą rolę odgrywa wykończenie. U mnie jest to pyszne połączenie białej czekolady z orzeźwiającym granatem.

Truflowe babeczki z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truflowe babeczki z granatem

CIASTO

  • 160 gram mąki,
  • 120 gram masła o temperaturze pokojowej,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 3 łyżki likieru czekoladowego,
  • 100 gram trufli

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Truflowe babeczki z granatem

ETAP 1

Truflowe babeczki z granatem
Na mniejsze części kroimy trufle

Sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao) łączymy ze sobą.
Trufle kroimy na mniejsze części.

ETAP 2

Truflowe babeczki z granatem
tłuszcz, jajka i cukier miksujemy razem

Masło, jajka i cukier umieszczamy w misce. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy.

ETAP 3

Truflowe babeczki z granatem
Sypkie składniki dodajemy do ubitych jajek z masłem

Do zmiksowanych dodajemy sypkie składniki. Całość miksujemy i dodajemy likier. Na koniec dodajemy trufle, które łączymy z ciastem już za pomocą łyżki.

ETAP 4

Truflowe babeczki z granatem
Foremki na muffiny wypełniamy ciastem

Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek, napełniając je do ¾ ich wysokości. Muffiny pieczemy około 25- 30 minut w 180°C do „suchego patyczka”.
Upieczone dokładnie studzimy.

ETAP 5

Truflowe babeczki z granatem
czekoladą i ziarnami granatu dekorujemy muffiny

DEKORACJA: Z granatu wyjmujemy ziarenka. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy ją z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą smarujemy ostygnięte babeczki. Wierzch babeczek dekorujemy ziarenkami granatu. Babeczki odstawiamy, bo polewa zastygła.