Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Truskawki balsamico

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Połączenie słodkich owoców i octu wydaje się dziwne, ale spróbujcie sami a nie pożałujecie...To bardzo prosty i smaczny deser...

Truskawki balsamico

Składniki:

Truskawki balsamico

 

  • na 4 porcje:
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki dobrej jakości octu balsamicznego (im starszy tym lepiej)
  • 4-8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (po 1-2 na porcję)
  • 4 łyżeczki miodu (ja użyłam akacjowego)

Sposób przygotowania:

Truskawki balsamico
Truskawki trzeba opłukać i dobrze osączyć a potem usunąć szypułki. Każdy owoc przekroić na pół albo na ćwiartki. Zasypać cukrem i skropić octem balsamicznym, delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min.. Schłodzone owoce przełożyć do pucharków albo kompotierek, na wierzch dodać po łyżce jogurtu i polać miodem. Balsamico cudownie wydobywa i podkreśla słodycz oraz smak owoców.