Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Truskawki nadziane bitą śmietaną i posyp

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj będzie truskawkowo, chyba każdy z nas robił kiedyś truskawki ze śmietaną? Postanowiłam podać truskawki w nieco inny sposób.

Truskawki nadziane bitą śmietaną i posyp

Składniki:

Truskawki nadziane bitą śmietaną i posyp

 

  • truskawki świeże 12sztuk
  • śmietana kremówka 100gram
  • cukier puder 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • czekolada 25 gram
  • wykałaczki 8 sztuk

Sposób przygotowania:

Truskawki nadziane bitą śmietaną i posyp
Musimy zacząć od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.



Wstawiamy do lodówki .

Potem.....

Truskawki myjemy z szypułkami, odcinamy "czapeczkę" z 8 truskawek wydrążamy środek, pozostałe truskawki przecinamy na połowę (wzdłuż).

Gdy uporamy sięjuż z truskawkami....czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, część dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Na talerzu kładziemy przepołowione truskawki  nabijamy na wykałaczki i truskawki na nie. Napełniamy dobrze schłodzoną ubitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekolady. Na środek możemy dać  kleksa ze śmietany, gdy zjemy "nadziane" truskawki,te przepołowione maczamy w śmietanie i również ze smakiem zjemy. Samcznego!