katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Truskawki przesmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane truskawki dobre są do ciast, deserów i naleśników. Moi domownicy nakładają na kanapkę z masełkiem i obowiązkowo na naleśniki.

Truskawki przesmażane

Składniki:

Truskawki przesmażane

 

Sposób przygotowania:

Truskawki przesmażane
Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy i osączamy. Przekładamy do garnka albo rondla. Stawiamy garnek na małym ogniu aż truskawki puszczą sok. Soku można trochę odlać.

Do truskawek dodajemy cukier i prażyć na małym ogniu aż truskawki zaczną się rozpadać (nie gotujemy na papkę). Doprawiamy wg smaku sokiem z cytryny (można cynamonem).

Truskawki nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min mniejsze słoiki.