Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Truskawki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po upieczeniu osączyć na papierowym ręczniku

Truskawki w cieście

Składniki:

Truskawki w cieście

 

  • 5 szt jajka,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 5 łyżek mąka pszenna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 3 łyżki wiórki kokosowe,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 1/2 kg truskawki,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w cieście
Jajka z cukrem pudrem ubijać nad parą do białości, następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, wsypać do masy jajecznej, delikatnie przemieszać. Na widelec nabijać duże truskawki, bez szypułek, zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.