SUPERPRZEPIS

Truskawkowa pizza

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Truskawkowa pizza Więcej zdjęć (2)

Owocowo- mięsna pizza- czemu nie? Pomidory zastąpiłam truskawkami i powstała odmienna, pyszna wersja tego włoskiego dania.

Składniki:

Truskawkowa pizza

CIASTO;

  • 30 dag mąki,
  • 3 łyżki otrąb pszennych,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko do ciasta,
  • jajko do posmarowania ciasta

NADZIENIE;

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • ok 150 gram boczku wędzonego,
  • opakowanie mozzarelli w kulkach,
  • ok 1 szklanka truskawek,
  • bazylia do podania,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej,

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pizza

ETAP 1

Truskawkowa pizza
Rozczyn wlewamy do nieprzygotowany ciasta

Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej otręby, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.

ETAP 2

Truskawkowa pizza
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem
Nakładamy nadzienie.

NADZIENIE:

Truskawkowa pizza
Uformowane ciasto smarujemy dżemem truskawkowym

Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy, oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotowego delikatnie studzimy i kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kosteczkę. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Dżem truskawkowy łączymy z octem balsamicznym. Mieszaniną smarujemy spód pizzy.

ETAP 4

Truskawkowa pizza
Nastepnie wykładamy pozostałe składniki nadzienie, poza serem

Na wierzch wykładamy filet, boczek oraz połowę przygotowanych truskawek. Pizzę odkładamy na około 10 minut, by podrosła. Następnie pieczemy ją około 35 minut w 180°.

ETAP 5

Truskawkowa pizza
Pod koniec pieczenia wyjmujemy i układamy na wierzchu pokrojone w plasterki kulki mozzarelli.

Pod koniec pieczenia wyjmujemy i układamy na wierzchu pokrojone w plasterki kulki mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Gdy ser się rozpuści pizza jest gotowa. Przed podaniem układamy na wierzchu świeże truskawki oraz bazylię.