pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Truskawkowa tarta z czekoladową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatna, orzeźwiająca, wspaniała

Truskawkowa tarta z czekoladową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa tarta z czekoladową nutką

 

  • Ciasto;
  • 230 g mąki razowej
  • 55 g cukru pudru
  • 170 g masła zimnego

 

  • Warstwa truskawkowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 30 dag truskawek
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody

 

  • Warstwa ciemna:
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa tarta z czekoladową nutką
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na półgodziny do lodówki aby się schłodziło. Truskawki wkładamy do rondelka i podgrzewamy razem z cukrem. następnie lekko blendujemy i gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do powstałego sosu truskawkowego. Schładzamy do temperatury pokojowej. Kremówkę ubijamy. Kiedy truskawki będą chłodne dodajemy do nich kremówkę. Mieszamy delikatnie i schładzamy. Ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do wypieków formę i pieczemy 10 minut w 190 st, następnie zdejmujemy obciążenie z ciasta i dopiekamy ok 8 minut. Na schłodzone lekko ciasto wykładamy kremówkę i wstawiamy do lodówki. Druga część kremówki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę naturalnego kakao. Masę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi wylewamy na tartę. Ozdabiamy truskawkami. Pomysł zaczerpnęłam z bloga 'Moje wypieki", ale zmodyfikowałam go po swojemu.
Truskawkowa tarta z czekoladową nutką
Z truskawek cukru i żelatyny przygotowujemy bazę do masy truskawkowej
Truskawkowa tarta z czekoladową nutką
Wystudzoną masę z truskawek i kremówki wylewamy na upieczony kruchy spód
Truskawkowa tarta z czekoladową nutką
Z reszty kremówki cukru pudru i kakao robimy drugą masę
Truskawkowa tarta z czekoladową nutką
Po schłodzeniu ozdabiamy dużymi truskawkami