gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

truskawkowe knedle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie na słodko. Knedle z truskawkami

truskawkowe knedle

Składniki:

truskawkowe knedle

 

Sposób przygotowania:

truskawkowe knedle
Obieramy i gotujemy ziemniaki, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajka, mąkę, odrobinę soli, cukru waniliowego. Ugniatamy z tego ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Powstałe ciasto wałkujemy na gruby placek, wycinamy filiżanką ciasto, w środek którego wkładamy truskawkę i zagniatamy robiąc kuleczkę. Tak powstałe knele wrzucamy do osolonej wody na około 7 minut. Ugotowane knedle możemy polać śmietaną i posłodzić cukrem.

Tagi:

knedle dania