anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Truskawkowe lody na patyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do zrobienia tego deseru wystarczy tylko parę składników i w kilka chwil lody są już gotowe do mrożenia.

Truskawkowe lody na patyku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowe lody na patyku

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe lody na patyku
Oczyszczone i osuszone truskawki włóż do dzbanka blendera i zmiksuj na idealnie gładką masę.
Białą czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru.
Do ubitej śmietany dodaj startą czekoladę i zmiksowane truskawki, delikatnie wszystko wymieszaj.
Następnie masę przełóż do foremek na lody i wstaw je na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wciśnij patyczki w lody i odstaw ponownie do zamrażarki, na co najmniej 4 godziny.

*jeśli nie masz foremek do lodów, możesz użyć plastikowe pojemniki po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku, ale to już nie będą lody na patyku.
Truskawkowe lody na patyku
Domowe lody z truskawkami przygotowane bez użycia surowych jajek.
Truskawkowe lody na patyku
Truskawkowe lody na patyku możemy bez obaw podać nawet małym dzieciom.

Tagi:

czekolada lody