jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowe lody straciatella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Co może być pyszniejszego w letnie upały, jak nie lody? Pierwsze owoce lata, to oczywiście truskawki, dlatego te lody zawsze goszczą u mnie w domu.

Truskawkowe lody straciatella Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe lody straciatella

SKŁADNIKI:

  • 300 gram truskawek,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie bitej śmietany Śnieżka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ok ½ tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Truskawkowe lody straciatella

ETAP 1

Truskawkowe lody straciatella
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy.

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy.

ETAP 2

Truskawkowe lody straciatella
Jajka oraz żółtko ucieramy na puch z dodatkiem cukru.

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka oraz żółtko ucieramy na puch z dodatkiem cukru.

ETAP 3

Truskawkowe lody straciatella
chłodzone mleko przelewamy do miski. Wsypujemy do niego Śnieżkę i ubijamy.

Schłodzone mleko przelewamy do miski. Wsypujemy do niego Śnieżkę i ubijamy. Gdy mleko się ubije dodajemy śmietanę. W dalszej kolejności dodajemy masę jajeczną.

ETAP 4

Truskawkowe lody straciatella
Po połączeniu składników wlewamy mus truskawkowy.

Po połączeniu składników wlewamy mus truskawkowy.

ETAP 5

Truskawkowe lody straciatella
Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy już całość łyżką.

Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy już całość łyżką. Masę lodową przelewamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji.