SUPERPRZEPIS

Truskawkowe muffiny na maślance

  • 8
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Truskawkowe muffiny na maślance Więcej zdjęć (7)

Kiedy sezon na truskawki nie może zabraknąć pysznych wypieków - zapraszam dzisiaj na pyszne muffiny.

Składniki:

Truskawkowe muffiny na maślance

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 135 ml maślanki
  • 2 małe jajka
  • 65 ml oleju

 

 

  • dodatkowo:
  • około 200-250 g świeżych truskawek

 

 

  • kruszonka:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 25 g twardego masła

Sposób przygotowania:

Truskawkowe muffiny na maślance
Do większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości.

Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście.

Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami.

Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. 
Truskawkowe muffiny na maślance
do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy
Truskawkowe muffiny na maślance
do miski wsypujemy do suchych składników dodajemy mokre składniki i mieszamy
Truskawkowe muffiny na maślance
do suchych składników dodajemy mokre składniki i mieszamy
Truskawkowe muffiny na maślance
papilotki uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości
Truskawkowe muffiny na maślance
na wierzch układamy pokrojone truskawki
Truskawkowe muffiny na maślance
muffiny posypujemy kruszonką