Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smak truskawek z czekoladą lubi pewnie każdy, połączyłam więc je tworząc pyszne muffiny. Nadziałam je kremem z kaszy jaglanej, jednak można użyć zwykłego kremu czekoladowego.

Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym

Składniki:

Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka soku truskawkowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki czekoladowego kremu jaglanego

 

  • Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku truskawkowego

Sposób przygotowania:

Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym
Mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Jajko, sok truskawkowy i olej wymieszać w drugiej misce, a następnie wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć porcję ciasta. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić. Krem jaglany przełożyć do szprycy i nadziać nim każdą muffinkę. Składniki lukru wymieszać i posmarować wierzch.