Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Truskawkowe muffiny z kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

" Truskawkowe muffiny z migdałowo - kokosową kruszonką "

Truskawkowe muffiny z kruszonką

Składniki:

Truskawkowe muffiny z kruszonką

 

  • Składniki:
  • ( 6 sztuk )

 

  • Muffinki:

 

  • mąka - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • masło - 50 g
  • jogurt naturalny - ok. 120 g
  • olejek do ciast śmietankowy - 1 łyżeczka
  • truskawki - 100 g

 

 

  • Kruszonka:

 

  • zimne masło - 1 czubata łyżka
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • płatki migdałów - 3 łyżki
  • kokos - 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe muffiny z kruszonką
Muffinki: Roztapiamy masło. Truskawki kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy (Uwaga! Ciasto wychodzi gęste).Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek ( u mnie silikonowe ).Kruszonka: Mieszamy razem mąkę i cukier. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.Kładziemy na wierzch muffinek i leciutko dociskamy.Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok 20 - 25 minut.Smacznego!