czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Truskawkowe pole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto,a właściwie deser na kruchym cieście, bardzo soczysty, z duuuużą ilością truskawek;) W sam raz na upalne dni!

Truskawkowe pole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe pole

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu,
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Truskawkowe pole
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy! 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem purem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.
Truskawkowe pole
Zagnieśc ciasto, wylepić dno tortownicy