SUPERPRZEPIS

Truskawkowe tartaletki

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 21
Truskawkowe tartaletki Więcej zdjęć (2)

Dla osłody w sezonie truskawkowym tartaletki z budyniem z i frużeliną truskawkową. Szybkie i proste do zrobienia. Do pokrojenia truskawek rewelacyjnie sprawdza się gilotynka do krojenia jajek.

Składniki:

Truskawkowe tartaletki

 

  • przepis na 6 sztuk

 

 

  • kruche ciasto:

 

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 2 łyżki płaskie cukru pudru

 

 

  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • nadzienie:

 

  • 1 budyń śmietankowy

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

 

  • frużelina truskawkowa:

 

 

  • 1/3 szklanka wody

 

 

  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tartaletki

ETAP 1:

Truskawkowe tartaletki
mąka przesiana migdały tarte żółtka jaj masło

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.

ETAP 2:

Truskawkowe tartaletki
ciasto zagniecione szybko wstawione do lodówki

Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję.

ETAP 3:

Truskawkowe tartaletki
Ciasto rozwałkowane cienko ułożone w foremkach

Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

ETAP 4:

Truskawkowe tartaletki
tartaletki podpieczone dodany budyń do środka jako nadzienie

Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie. Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną na tartaletki.