Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Truskawkowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne soczyste truskawki, puszysty ser i bezglutenowe babeczki = pyszna odmiana tradycyjnego włoskiego deseru! Idealnie pasuje z okazji Walentynek, Dnia Kobiet czy Dnia Matki. :)

Truskawkowe tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe tiramisu

 

  • 4 - 6 sztuk babeczek ryżowych
  • 500 g mrożonych/świeżych truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka Bieluch
  • 3 żółtka
  • 2 - 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 - 5 łyżek likieru Amaretto
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • kakao lub karob do posypania
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tiramisu
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy likier i maczamy w niej pokrojone w plastry babeczki. Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus. Do miski wlewamy żółtka, syrop z agawy i ucieramy na białą puszystą masę. Następnie dodajemy serek bieluch i łączymy, na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia składników. Namoczone plastry babeczki wkładamy do pucharka, dodajemy 1 - 1,5 łyżki masy serowej, znów babeczka, następnie 1 łyżka musu truskawkowego, znów babeczka, 1 łyżka musu i 1 - 1,5 łyżki masy serowej. Na koniec posypujemy kakao lub karobem. Tak przygotowane pucharki wstawiamy do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc. Pucharki dekorujemy przed podaniem. Smacznego :)
Truskawkowe tiramisu
Żółtka ucieramy na biało z syropem z agawy
Truskawkowe tiramisu
Do żółtek dodajemy serek i mascarpone i miksujemy
Truskawkowe tiramisu
W pucharkach układamy namoczone babeczki ser i mus
Truskawkowe tiramisu
Na koniec posypujemy kakao lub karob i dekorujemy