jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Truskawkowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To niezwykle delikatny deser, z orzeźwiającym, truskawkowym akcentem. Idealny do popołudniowej kawy. Dodatkowo powstaje szybko i prosto.

Truskawkowe tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowe tiramisu

SKŁADNIKI

  • 500 gram serka mascarpone,
  • 3 żółtka,
  • 400 gram truskawek
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tiramisu

ETAP 1

Truskawkowe tiramisu
Żółtka ucieramy z cukrem. Ser umieszczamy w misce

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Gotowe miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowane studzimy.

Między czasie przygotowujemy krem mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do miski przekładamy serek. Ucieramy go dodając stopniowo utarte na puch żółtka.

ETAP 2

Truskawkowe tiramisu
Biszkopty w musie truskawkowym umieszczamy na dnie formy

Gdy mus truskawkowy ostygnie maczamy w nim biszkopty.

Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy tak przygotowanymi biszkoptami. Biszkopty delikatnie polewamy musem, by wypełnił on szczeliny pomiędzy nimi.

ETAP 3

Truskawkowe tiramisu
Połowę kremu wykładamy na biszkopty

Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone

Etap 4

Truskawkowe tiramisu
Wykładamy drugą warstwę biszkoptów

Na krem ponownie wykładamy warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym

ETAP 5

Truskawkowe tiramisu
Ciasto dekorujemy i schładzamy

Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu. Ciasto odstawiamy do chłodu, by krem zastygł.

Tiramisu przed podaniem oprószamy kakaem.


Tagi:

deser owoce