lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Truskawkowe wzgórza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszny deser, mój własny wymyślony. Skomponowałam go siedząc w kuchni i myśląc co by tu dobrego zrobić.

Truskawkowe wzgórza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe wzgórza

Truskawkowe wzgórza składniki :

Dodatkowo:

  • truskawki 300 g
  • 200 g wody
  • agar 1 łyżeczka
  • ksylitol 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Truskawkowe wzgórza

 Najpierw przygotowujemy galaretkę z truskawkami.Truskawki myjemy i kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i wsypujemy ksylitol.Mieszamy chwile ( truskawki połączą się z ksylitolem).Do szklanki wsypujemy agar i zalewamy woda zimną,  przekładamy do garnka z truskawkami i ksylitolem.

 Mieszamy do połączenia składników ( agar się rozpuści). 

Przygotowujemy szklaneczki małe ( użyłam filiżanek) chłodne najlepiej. Przekładamy do 6 filiżanek tak aby zakryło dno 1- 1.1/2 cm,  zostawiamy do zastygnięcia ( wstawiłam do lodówki choć nie trzeba, chciałam by szybko zastygło)

 Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Agar wsypujemy do szklanki zalewamy woda zimną i wstawiamy na chwile do lodówki by się rozpuścił , kiedy ostygnie dodajemy do niego 2 łyżki śmietany po czym wlewamy do ubitej śmietany do miski.

Dodajemy teraz serek  i miksujemy na najmniejszych obrotach by powstała jednolita masa.

Przekładamy do pełna w kubeczki z zastygniętą galaretką z truskawek ( Wstawiłam do lodówki aby szybciej zastygło)

Deserki wyszły przepyszne i ciekawie wyglądały na talerzyku .


Truskawkowe wzgórza
Najpierw przygotowujemy galaretkę z truskawkami.