jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowo- czereśniowe crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Zapieczone owoce pod kruszonką nie mają sobie równych! Tego typy wypieki smakują wybornie, czy to na zimno, czy na ciepło!

Truskawkowo- czereśniowe crumble Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowo- czereśniowe crumble

SKŁADNIKI:

DODATKOWO:

  • Cukier puder do dekoracji,
  • Masło do wysmarowania kokilek,
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- czereśniowe crumble

ETAP 1

Truskawkowo- czereśniowe crumble
Kokilki smarujemy w środku masłem.

Kokilki smarujemy w środku masłem.

ETAP 2

Truskawkowo- czereśniowe crumble
Przygotowane owoce układamy w kokilkach.

Truskawki oraz czereśnie myjemy i osuszamy. Z czereśni usuwamy ogonki i drylujemy. Z truskawek usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę.
Na spód przygotowanych kokilek wykładamy truskawki. Na truskawki dajemy czereśnie. Owoce lekko ugniatamy.

ETAP 3

Truskawkowo- czereśniowe crumble
Owoce przykrywamy kruszonką. Zapiekamy

Całość przykrywamy kruszonką czekoladową.
Deser pieczemy około 25 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Dekorujemy świeżymi owocami.

ETAP 4

Truskawkowo- czereśniowe crumble
Składniki kruszonki rozgniatamy w dłoniach by powstały grudki

Kruszonka czekoladowa:
Czekoladę kroimy w kostkę.
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej cukier, otręby oraz masło. W palcach wyrabiamy składniki, aż powstanie kruszonka.

ETAP 5

Truskawkowo- czereśniowe crumble
Do gotowej posypki dodajemy czekoladę

Do gotowej dokładamy czekoladę. Mieszamy.
Tak przygotowaną posypkę wykładamy na owoce.


Tagi:

czekolada