Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lemoniada - idealna na zbliżające się słoneczne dni. Pachnąca delikatnie truskawkami i kokosem, z rabarbarem. Będzie świetną, różową alternatywą tradycyjnej lemoniady

Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada

Składniki:

Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada

Lemoniada

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada
Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy ½ szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną.

Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko – dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.

Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.