lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Truskawkowo- śmietanowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Za mną ostatnio chodzi coś innego co robiłam już dosyć dawno, a nie miałam okazji wam pokazać. Ciasto bardzo smaczne i niezwykle kuszące.

Truskawkowo- śmietanowa pokusa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Truskawkowo- śmietanowa pokusa

Składniki na biszkopt:

 

 

  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • 3 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

 

  • ksylitol 4 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- śmietanowa pokusa

Krok 1

Ubijamy całe jaja z ksylitolem ( jaja temp pokojowa). Masa jajeczna potroi swoją objętość. Przesiewamy obydwie mąki ( pszenną i ziemniaczaną). Nad masą jajeczną i mieszamy już tylko łopatką. Kiedy masa jest wymieszana, przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na trzy części.

Krok 2

Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją 6 łyżkami zimnej wody, wstawiamy do mikrofali 1 minuta i się rozpuszcza i stygnie. Śmietanę ubijamy z ksylitolem kiedy nam się już ubije, odejmujemy 4 łyżki śmietany i wkładamy do naszej ciepłej lecz nie gorącej żelatyny, mieszamy - wiemy, że nam się nie zważy.Dodajemy teraz żelatynę do śmietany i mieszamy.

Krok 3

Przekładamy nasze blaty biszkoptowe śmietaną ( tylko raz raz bo nam zastyga). Staramy się rozprowadzić śmietanę tak aby zakryło wierzch i boki. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w plasterki, układamy na wierzchu. Ciacho wkładamy do lodówki na 2 godzinki, potem możemy już jeść.

Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, wbijamy je do miski.
Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Ubijamy całe jaja z ksylitolem ( jaja temp pokojowa).Masa jajeczna potroi swoją objętość.
Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Przesiewamy obydwie mąki ( pszenną i ziemniaczaną) Nad masą jajeczną i mieszamy już tylko łopatką.
Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Kiedy masa jest wymieszana,przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na trzy części.
Truskawkowo- śmietanowa pokusa
Przekładamy nasze blaty biszkoptowe śmietaną ( tylko raz raz bo nam zastyga).