ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 216]

Truskawkowy placek ze złotą kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki placek, o tej porze roku, musi znaleźć się na stole. Łatwy do zrobienia i bardzo dobry. Pachnący cudownymi truskawkami.

Truskawkowy placek ze złotą kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowy placek ze złotą kruszonką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy placek ze złotą kruszonką

ETAP 1:

Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Masło połączyć z bułką tartą i cukrem. Najlepiej robić to przy pomocy widelca. Musi powstać kruszonka jak piasek.

Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną do masy i nadal ucierać. Jak składniki się połączą, to ok. 3/4 masy wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć truskawki i zalać pozostałym ciastem.

Na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną kruszonkę.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczenie ok 50 - 55 min. Wystudzić na kratce.

Smacznego.

Truskawkowy placek ze złotą kruszonką
Słodka kruszonka z bułki tartej i masła.
Truskawkowy placek ze złotą kruszonką
Truskawki obsypane mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem
Truskawkowy placek ze złotą kruszonką
Placek z truskawkami ze złotą kruszonką.