incubus

incubus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Truskawkowy raj

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten smak można nazwać w jednym zdaniu, po prostu niebo w gębie. Mi przypomina dzieciństwo, kiedy to pomagałam robić to ciasto babci. Bardzo

Truskawkowy raj

Składniki:

Truskawkowy raj

 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie truskawkowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • poł kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Truskawkowy raj
Ten smak można nazwać w jednym zdaniu, po prostu niebo w gębie. Mi przypomina dzieciństwo, kiedy to pomagałam robić to ciasto babci. Bardzo nadaję się na różne okazje, np. odwiedziny znajomych. --------------------------------------- Margarynę roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Później na stół wykładamy cukier, mąkę jajka, naszą roztopioną margarynę i nak koniec proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, po czym dodajemy mleko. Gdy już powstała jednolita masa, wtedy dzielimy ją na dwie równe części. Na razie zostawiamy ciasto i bierzemy się za gotowanie budyniu, zgodnie z instrukcją z tyłu opakowania. Następnie rozwałkowujemy jedna część ciasta i wykładamy je na blachę, po czym wylewamy na nie ugotowany budyń. Rozwałkowujemy drugą część ciasta tą, którą zostawiliśmy na stole i przykrywamy warstwę budyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 178 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem do smaku. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka