madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Truskawkowy specjał

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mocno truskawkowa masa na pulchnym biszkopcie z lekką pianką, jedno z moich ulubionych truskawkowych ciast.

Truskawkowy specjał Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy specjał

 

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 12 dag cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Truskawkowy specjał
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywna pianę. Mieszamy z żółtkami, a następnie dodajemy przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut. Masa truskawkowa: Umyte i brane z szypułek truskawki wkładamy do miski rozdrabniacza i miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i mieszamy z zmiksowanym owocami. Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy na przestudzony biszkopt. Masa śmietanowa: Do miski miksera wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Śmietanę układamy na truskawkowej masie. Całość wstawiamy do chłodu do całkowitego stężenia.
Truskawkowy specjał
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Truskawkowy specjał
Zmiksowane owoce mieszamy z rozpuszczoną galaretką
Truskawkowy specjał
Tężejącą masę wlewamy na wystudzony biszkopt
Truskawkowy specjał
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem udrem

Tagi:

biszkopt