jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Trzy-smakowe ciasto popisowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto dość długo się piecze, więc ja daję na spód 2 pergaminy pod ciasto kruche. Wtedy mam pewność, że nie przypali się od spodu.

Trzy-smakowe ciasto popisowe

Składniki:

Trzy-smakowe ciasto popisowe

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • trochę śmietany jeśli ciasto byłoby za twarde.
  • Masa makowa:
  • 20 dag maku,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Bakalie ( siekane orzechy, rodzynki)
  • Masa serowa:
  • 0,5 kg sera 3 razy mielonego,
  • 15 dag masła,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka maki kartoflanej,
  • 20 dag cukru pudru,
  • Skórka pomarańczowa oraz rodzynki do rodak oprószone w mące.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Trzy-smakowe ciasto popisowe
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę .

MASA MAKOWA: Mak sparzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Odkładamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na puch. Do masy żółtkowej dokładamy stopniowo mak, następnie miód, mąki, proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami i dokładamy bakalie. Wylewamy ciasto makowe na ciasto kruche. MASA SEROWA: Białka ubijamy na sztywno. Odkładamy na bok. Masło ucierany z cukrem oraz żółtkami. Dokładamy stopniowo ser, następnie mąkę. Całość mieszamy z białkami i bakaliami. Wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 60 min w 180°C. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia wylewamy na ciasto serowe ciasto orzechowe i pieczemy razem.

CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy pozostałe składniki ( bułkę, proszek oraz orzechy) delikatnie mieszając. Masę wylewamy na podpieczone ciasto makowo-serowe.