iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tuńczyk w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo często na obiad przygotowuję makarony z różnymi dodatkami. Ta jest bardzo smaczna i ma delikatny smak, każdy ją chwali.

Tuńczyk w sosie  śmietanowym

Składniki:

Tuńczyk w sosie śmietanowym

 

  • 1 opakowanie makaronu w kształcie rurek,
  • puszka tuńczyka w zalewie,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 20 dag szynki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 ogórki konserwowe.

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w sosie śmietanowym
Szynkę kroimy w paski, smażymy 10 minut. Dodajemy rozgniecionego widelcem tuńczyka, a potem wciskamy ząbki czosnku, ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do reszty, dusimy 10 minut. Następnie wlewamy jogurt oraz śmietanę, solimy, pieprzymy do smaku. Podajemy potrawkę tuńczykową z makaronem ugotowanym al dente. 

Tagi:

makaron szynka