pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tuńczyk pomidorowy ze świderkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makaron z pomidorowym tuńczykiem

Tuńczyk pomidorowy ze świderkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tuńczyk pomidorowy ze świderkami

 

  • tuńczyk w kawałkach w oleju 1 puszka,
  • pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • oliwki zielone z nadzieniem paprykowym 10 sztuk,
  • kukurydza konserwowa w puszce 10 łyżek,
  • cebula 1,
  • bazylia suszona 2 szczypty

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk pomidorowy ze świderkami
Z tuńczyka odsączamy na patelnię olej i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy plasterki oliwek, chwilkę smażymy i dodajemy pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy tuńczyka i lekko mieszamy (ja staram się uważać, aby zbytnio nie rozwalić rybki, ponieważ lubię większe kawałki tuńczyka). Dusimy kolejne 5 minut i dodajemy kukurydzę oraz bazylię. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy pod przykryciem, aby wszystko przeszło smakiem i po paru minutkach można podawać ze świderkami.
Tuńczyk pomidorowy ze świderkami