Tuńczyk z warzywno - ziołowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekarnik nastawić na 200˚ C. Steki z tuńczyka ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i delikatnie ubić drewnianym młotk

Tuńczyk z warzywno - ziołowym nadzieniem

Składniki:

Tuńczyk z warzywno - ziołowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z warzywno - ziołowym nadzieniem
Piekarnik nastawić na 200˚ C.

Steki z tuńczyka ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i delikatnie ubić drewnianym młotkiem do mięsa do grubości ok. 0,5cm. Steki należy tak rozbijać, żeby mięso nie zmieniło swojego kształtu.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, a następnie podsmażyć na patelni używając 4 łyżek z oliwy z oliwek. Cebula powinna być miękka i przeźroczysta. Następnie dodać szpinak i mieszać aż zmięknie. Bazylię umyć, osuszyć i porozdzierać liście na małe kawałeczki. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Oliwki posiekać. Przygotowane orzechy, bazylię oraz oliwki dodać do cebuli ze szpinakiem i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ze steków z tuńczyka usunąć wierzchnią warstwę pergaminu. Farsz rozłożyć na stekach i zwijać mięso upychając farsz do wewnątrz. Podczas zawijania tuńczyka należy odlepiać stopniowo spodni arkusz pergaminu. Rulony obtoczyć w bułce tartej.

Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek i ułożyć mięso szwem do dołu. Piec w piekarniku ok. 10 minut, aż środek rulonów będzie gorący (sprawdzać szpikulcem) Przed podaniem skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Można podawać na zimno i na gorąco.

Tagi:

szpinak tarta