Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tureckie chlebki pita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pierwszy raz upiekłam te chlebki i na pewno nie ostatni.Bardzo smaczne ,idealne na przekąskę.Smakują ciepłe jak i zimne.

Tureckie chlebki pita Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tureckie chlebki pita

 

 

Sposób przygotowania:

Tureckie chlebki pita
1.Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2.Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. 3.Ciasto podzielić na 8 części,każdą część wałkować na posypanej posypanej mąką stolnicy,na niezbyt cienkie placki. 4.Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony,często obracając chlebki.
Tureckie chlebki pita
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Tureckie chlebki pita
Ciasto dzielimy na osiem części i wałkujemy.
Tureckie chlebki pita
Następnie chlebki smażmy na suchej gorącej patelni.

Tagi:

ciasto chleb