edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Turkusowy dżem z cukinii

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W oparciu o przepis Natki. Warto było go zrobić choćby dla miny mojego męża… :)

Turkusowy dżem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Turkusowy dżem z cukinii

 

  • 90 dag wyrośniętej cukinii – waga po obraniu i usunięciu nasion
  • 1 galaretka „Turkusowa” (Wodzisław)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Turkusowy dżem z cukinii
Cukinię opłukałam, obrałam, usunęłam miękką część z pestkami i starłam na tarce o dużych oczkach. Dusiłam na wolnym ogniu bez przykrycia 45 minut, po czym dodałam całą galaretkę i pozostałe składniki po trochu, próbując czy smak będzie odpowiedni. Razem dusiłam jeszcze około 30 minut do odparowania większości płynu. Gorący dżem nałożyłam do przygotowanych (wyparzonych i całkowicie suchych) słoiczków, postawiłam je do góry dnem i przykryłam grubym ręcznikiem do wystudzenia. Wyszły mi dwa niewielkie słoiczki. Galaretka Turkusowa ma smak owoców tropikalnych i lekko „trąci” ananasem.
Turkusowy dżem z cukinii
Umytą i obraną cukinię starłam na tarce o grubych oczkach.
Turkusowy dżem z cukinii
Cukinię dusiłam 45 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Turkusowy dżem z cukinii
Do uduszonej cukinii wsypałam galaretkę.
Turkusowy dżem z cukinii
Z tych proporcji wyszły mi dwa niewielkie słoiczki.

Tagi:

cukinia