BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 703]

Tusze śledziowe w zalewie octowej po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne śledziki w smacznej zalewie octowej. Śledziki są bardzo smaczne, kuszą swoim zapachem a ich smak skusi niejednego łasucha.

Tusze śledziowe w zalewie octowej  po mojemu

Składniki:

Tusze śledziowe w zalewie octowej po mojemu

 

  • tusze śledziowe około 1 kg,
  • jajka 3 + 1/4 szkl. mleka ( rozbełtać),
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka + bułka tarta 3 - 4 łyżki do panierowania
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Tusze śledziowe w zalewie octowej po mojemu
Tusze śledziowe dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć. Następnie rozbełtać jajka z dodatkiem mleka oraz przypraw. Do rozbełtanych jajek włożyć na 15 minut oczyszczone śledzie. Po wyjęciu panierować w mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż nabiorą mocno złotego koloru.

Zalewa;

Do garnka wlać wodę, ocet oraz przyprawy. Wsypać cukier i sól. Zagotować.

Do wyższej miski wkładać usmażone tusze śledziowe. Przekładać je obraną pokrojoną w piórka wcześniej sparzoną cebulą.

Tak przygotowane śledzie zalać ciepłą lekko przestudzoną zalewą octową.