Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tuszka z kurczaka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka przyprawione ziołami i upieczone w folii jest bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam.

Tuszka z kurczaka pieczona

Składniki:

Tuszka z kurczaka pieczona

 

  • 1 tuszka kurczaka
  • 3 goździki
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Tuszka z kurczaka pieczona
Całą tuszkę z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natkę pietruszki, szałwię i rozmaryn wymieszać z solą, rozetrzeć, połączyć ze zmielonymi goździkami. Mięso oprószyć pieprzem, natrzeć przyprawami wewnątrz i zewnątrz, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz w temp 190 stopni.