Twardy orzech do zgryzienia

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez orzechów... Są idealne jako dodatek do granoli, sałatek, tart. Dodajemy je do farszów, wykorzystujemy jako bazę do past i masła orzechowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Twardy orzech do zgryzienia
fot. Fotolia
Orzech laskowy

W smaku słodkawy, dlatego tak pasuje do pralinek, ciast, tortów. Ma największą zawartość tłuszczów jednonienasyconych, które mają wpływ na podwyższanie poziomu tzw. dobrego cholesterolu, redukując zły. Przoduje też w zawartości kwasu foliowego i wit. E, zwanej witaminą młodości. W 100 g jest 628 kcal.

Orzech włoski

Uznawany za symbol mądrości, nie tylko ze względu na zewnętrzne podobieństwo do ludzkiego mózgu. Ze wszystkich odmian zawiera największe ilości wielonienasyconych tłuszczów, mających kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy komórek mózgowych.

Do tego dwukrotnie przewyższa swoich kuzynów pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Te zaś mają za zadanie zmniejszać ryzyko zapadnięcia na choroby wieńcowe, nowotwory i cukrzycę. 100 g zawiera 654 kcal.

Nerkowiec

Czyli nanercz zachodni. Swoją potoczną nazwę zawdzięcza podłużnemu, wygiętemu kształtowi, który przypomina nerkę. Bogaty w białko, magnez, potas i fosfor. Podobno zapobiega miażdżycy! Może się poszczycić największą w rodzinie orzechów zawartością żelaza. To orzechy bardzo popularne w kuchni orientalnej (zwłaszcza indyjskiej). W 100 g znajduje się 560 kalorii..

Orzech pistacjowy

To orzech najbardziej (razem z laskowym) zasobny w błonnik, a ten, jak wiadomo, niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jest wyjątkowo odżywczy, bo zawiera 30 różnych witamin i minerałów. W 100 g jest 589 kalorii. Uważany jest za wielki przysmak i doczekał się nawet swojego święta. Międzynarodowy Dzień Pistacji obchodzony jest 26 lutego.  

Ryba pod pierzynką orzechową

RYBA POD PIERZYNKĄ ORZECHOWĄ

SKŁADNIKI:
filet z łososia  400 g
sok z cytryny z 1/2 szt.
orzechy laskowe łuskane 50 g
kajzerka pszenna (świeża) 1/4 szt.
natka pietruszki garść
masło 2 łyżki
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1.Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.

2.Ćwiartkę kajzerki włóż do malaksera i rozdrobnij na okruszki. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni (ok. 5 min), następnie usuń skórki.
Posiekaj nożem lub w malakserze (niezbyt drobno). Dodaj okruszki pieczywa, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i 2 łyżki masła, całość wymieszaj.

3.Umyty i osuszony filet posól i skrop sokiem z cytryny. Ułóż w naczyniu, na wierzchu rozłóż warstwę orzechowej kruszonki. Zapiekaj ok. 15 min.

Czekoladowy torcik musowy z praliną orzechową

CZEKOLADOWY TORCIK MUSOWY Z PRALINĄ ORZECHOWĄ

SKŁADNIKI:
Spód
orzechy laskowe mielone 120 g
cukier trzcinowy 40 g
masło  40 g
mąka pszenna 20 g
miód wielokwiatowy 1 łyżka

Masa czekoladowa
gorzka czekolada 250 g
śmietanka kremowa 30% 350 g
kawa instant 2 łyżeczki
żółtka jajek 2 szt.
masło 100 g

Pralina orzechowa
orzechy laskowe (podprażone, bez skórek) 100 g
cukier  60 g
woda 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
1.Utrzyj masło z cukrem trzcinowym na puch. Dodaj mąkę, zmielone orzechy laskowe i miód — połącz składniki.

2.Wyłóż ciasto do tortownicy (śr. 18-20 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 10 min. Gotowe odstaw.

3.Posiekaj czekoladę. Wlej do garnka śmietankę, dodaj kawę instant, zagotuj. Zdejmij garnek, wsypuj partiami czekoladę, mieszając za każdym razem, aż do rozpuszczenia. Dodawaj po kawałku miękkiego masła, mieszając. Odstaw, a gdy masa przestygnie, wmieszaj żółtka.

4.Wylej masę na spód ciasta, postukaj foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do lodówki na 4-5 godz.

5.Przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia. Pozbawione brązowych skórek orzechy z grubsza posiekaj. Wlej na patelnię wodę, wysyp dno równomierną warstwą cukru — podgrzewaj na niewielkim ogniu (bez mieszania), aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (7-8 min).

Wrzuć na patelnię orzechy i dokładnie wymieszaj, tak aby pokryły się karmelem. Przelej całość na przygotowaną blachę i pozostaw do całkowitego ostudzenia (min. 15 min). Zastygnięte połam lub posiekaj na kawałki. Oprósz wierzch ciasta odrobiną kakao (opcjonalnie) i udekoruj praliną orzechową.


WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE POTRAWY DLA KAŻDEGO ZNAJDZIECIE W APLIKACJI KUCHNIA I KROPKA


Kuchnia i Kropka



Kropka TV