kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Twaróg

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepszy twarożek jest ten domowej roboty :)

Twaróg

Składniki:

Twaróg

 

  • mleko wiejskie (najlepiej prosto od krowy)

Sposób przygotowania:

Twaróg
Wlewamy mleko do dużego garnka,przykrywamy i odstawiamy na kwaśne. Kiedy mleko się skwasi-zbieramy z góry śmietanke która na pewno przyda nam się do czegoś innego.Bierzemy jeszcze większy garnek od naszego,wlewamy do niego wodę.Wstawiamy do tego garnka nasz garnek z kwaśnym mlekiem.I zaczynamy powoli,równomiernie podgrzewać.Jeśli zrobimy to zbyt gwałtownie serek będzie miał konsystencje gumy.Od czasu do czasu bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Kiedy wreszcie mleko zbije się w grudki-będzie to wygladało jakbyście wkruszyli twarożku do żółtej wody-odcedzamy.Najlepiej wlać wszystko do woreczka uszytego z tetry i zostawić do odcieknięcia.Lub jeśli go nie mamy-wykładamy sito gazą i powoli zlewamy zawartość garnka.Odcedzony twarożek można odcisnąć kładąc na nim deskę i kamień-wyjdzie taki jak w sklepie :).Wodę można zostawić do picia- serwatka jest bardzo zdrowa .Polecam.Smacznego!