VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Moja córeczka uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki. Zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Dodatkowo możemy wykorzystać ulubione owoce lub w ogóle przemycić je w daniu. Zróbcie a Wasze dzieci je pokochają!

Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami

Składniki:

Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami

 

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 40 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Garść borówek
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami
Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką.

Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta).

Smażyć możemy również na oleju kokosowym.

Tagi:

placki dania