Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Twarogowy deser z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser z mielonego twarogu, mlecznej czekolady i jajek.

Twarogowy deser z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Twarogowy deser z czekoladą

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mielonego twarogu
  • 3 łyżki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Twarogowy deser z czekoladą
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Miseczkę postawić na garnku z wodą. Podgrzewać (nie gotować) tak długo, aż czekolada się rozpuści. Do roztopionej czekolady dodać masło. Mieszać powoli, aż się rozpuści i połączy z czekoladą. Masę przestudzić lekko, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Masę czekoladowo-jajeczną przelać do garnka (bez wody) i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Podczas podgrzewania masę cały czas ubijać trzepaczką. Masę przestudzić. Dodać do niej mielony twaróg i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Mus czekoladowo-twarogowy rozlać do pucharków, schłodzić w lodówce. Podawać schłodzony.
Twarogowy deser z czekoladą
Mleczna czekolada topiona w kąpieli wodnej.
Twarogowy deser z czekoladą
Masło dodane do roztopionej mlecznej czekolady.
Twarogowy deser z czekoladą
Jajka wbite do przestudzonej czekolady wymieszanej z masłem.
Twarogowy deser z czekoladą
Mielony twaróg dodany do masy czekoladowo jajecznej.