Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Twarożek z botwinką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Często na śniadanie zjadam twarożek, żeby śniadanie nie było nudne staram się je urozmaicać. Dodatek botwniki daje fajny, słodkawy smak.

Twarożek z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Twarożek z botwinką

 

  • 1/2 pęczka botwinki,
  • twaróg półtłusty 200g,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • słodki sos chili 1 łyżeczka,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • ocet winny,
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Twarożek z botwinką
Botwinkę kroimy na mniejsze części, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ją na wolnym ogniu około 7-10 minut do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu botwinkę odcedzamy i studzimy. Rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jogurt, słodki sos chili i mieszamy. Kolejno dodajemy warzywa i koperek i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Twarożek najlepiej przygotować wieczorem i zjeść go na śniadanie tak, żeby się przegryzł i twaróg nabrał smaku botwinki. Podawać ze świeżym pieczywem, wędliną, na śniadanie lub kolację. Smacznego :)
Twarożek z botwinką
Rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Twarożek z botwinką
Botwinkę kroimy na mniejsze części, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Twarożek z botwinką
Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jogurt, słodki sos chili i mieszamy.
Twarożek z botwinką
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem winnym.

Tagi:

sosy