sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 380]

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie niecodziennie, możemy serwować nie tylko na specjalne okazje.

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Składniki:

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Składniki

sos śliwkowy

  • 8-10 śliwek węgierek
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Czosnek drobno szatkujemy, mieszamy z rozgniecionym jałowcem, tymiankiem, pieprzem oraz olejem.

Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.

Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby "odpoczęło". Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy.

Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy.

Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.