ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozmaryn i tymianek świetnie podkreślają smak wielu dań, także i moje.

Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa

 

  • Na 2 porcje:
  • 2 filety z dorsza
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 większe różyczki brokuła
  • łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz biały i ziołowy
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa cytrynowo pieprzowa

Sposób przygotowania:

Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa
Dorsza myję i osuszam. Posypuję odrobiną tymianku, solą, pieprzem białym i odrobinę ziołowym. Obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam resztę tymianku i na to kładę ryby. Smażę z obu stron na złoty kolor. Marchew i ziemniaki obieram i wrzucam do wrzątku razem z rozmarynem i pół lyżeczki soli. Jak będą prawie miękkie dodaję brokuł i gotuję do miekkości. Warzywa na talerzu posypuję ziołowym pieprzem. Smacznego :)
Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa
Warzywa wcześniej kroję na mniejsze części
Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa
Jarzynki gotuję w lekko osolonej wodzie zawsze mozna dosolic na talerzu
Tymiankowy dorsz i rozmarynowe warzywa
Dorsza smażę na oliwie bardzo krótko na złoty kolor

Tagi:

dorsz