Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowy dorsz prawie po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki.

Tymiankowy dorsz prawie po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowy dorsz prawie po grecku

 

  • 1 średni filet z dorsza ze skórą ( ok. 40 dag)
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 9 dag koncentratu pomidorowego ( malutki słoiczek)
  • 1 cytryna
  • 2 małe liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • mąka do oprószenia
  • 2 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku
  • olej do smażenia ( ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowy)
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Dorsza pokroić na kawałki . Polać sokiem z cytryny i łyżka oleju. Zostawić na 20 minut. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić na oleju. Obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki ( tzw. julienkę) marchew. Dołożyć marchewkę do zeszklonej cebuli . Chwilę smażyć . Podlać wodą , dodać przyprawy -ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut . Dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Filet z dorsza podzielić na kawałki -skropić sokiem z cytryny -olejem i posypać pieprzem i solą
Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Wyjęte z marynaty kawałki ryby osuszyć -oprószyć maką i usmażyć
Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Zeszklić pokrojoną cebulę -dołożyc marchew krojoną w julienkę - zalać wodą -dodać koncentrat i przyprawy i gotować
Tymiankowy dorsz prawie po grecku
Przekjładać rybę gorącym sosem w pojemniku i odstawić do lodówki na kilka godzin