dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1131]

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z agrestem, porzeczką czarną i czerwoną i poziomkami, pod smaczną kruszonką. Polecam.

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami

Składniki:

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1 miseczka owoców mieszanych (porzeczki czarne i czerwone, agrest, poziomka)

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami

Krok 1:

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami
Owoce dokładnie oczyszczamy i płuczemy.

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy ze szypułek. Następnie dokładnie osączamy na sicie.

Krok 2:

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ucieramy.

Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy ocet i mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Ucierane ciasto z agrestem, porzeczką i poziomkami
Na cieście układamy owoce i posypujemy kruszonką.

Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy owoce i lekko dociskamy. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!