VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ucierane ciasto z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami.

Ucierane ciasto z gruszką

Składniki:

Ucierane ciasto z gruszką

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 gruszka
  • Polewa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Odrobina wody
  • Żółty barwnik
  • Garść mieszanki studenckiej
  • Foremka 12x23 cm

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z gruszką
Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką.

Tagi:

jajko jajka