Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W tym roku w moim ogródku mam piękne i pyszne jeżyny. Dzisiaj postanowiłam upiec z nimi ciasto. Wyszło bardzo pyszne, mięciutkie, delikatne, owoce nadają mu lekkiej kwaskowatości. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać.

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki:

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

Ciasto:

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę, miksujemy, aż masa będzie gładka.

2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

3. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy na cieście. Jeżyny posypujemy kruszonką.

5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.