zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ucierane ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste i wilgotne ciasto z masa makową.Bardzo łatwe w wykonaniu. Dwie warstwy waniliowa puszysta przeplata się z makowymi kleksami.

Ucierane ciasto z makiem

Składniki:

Ucierane ciasto z makiem

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • masa makowa:

 

  • 400 g gotowej masy makowej

 

 

 

  • 2 białka

 

  • bakalie

 

 

  • herbatniki na dno formy

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z makiem
Utrzeć masło z cukrem, dodawać jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Masa makowa: łączymy składniki, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Dno blachy wyłożyć herbatnikami. Wykładamy na przemian trochę ciasta i trochę masy makowej. W ten sposób uzyskujemy 2-kolorową strukturę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut na termoobiegu. * możemy zrezygnować z herbatników, ale jeśli masa makowa wypadnie na dnie, ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiejsze do krojenia