SUPERPRZEPIS

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty.

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

 

  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 10 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
masło ucieramy na puszysto wbijamy kolejno po jednym jajku

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut.

ETAP 2:

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
do masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami miksujemy

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia.
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego barwnika, zmiksować i

ETAP 3:

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
posypujemy rabarbarem oraz kruszonka pieczemy

wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.

Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.

Słodkich wypieków!