madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ucierane ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i szybkie w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem soczystych śliwek posypane cukrem pudrem. Bardzo szybko znika z talerza.

Ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ucierane ciasto ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto ze śliwkami

ETAP 1:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami na krem

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem.

ETAP 2:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Na najmniejszych obrotach mieszamy krem z mąką

Do utartego kremu dodajemy przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach..

ETAP 3:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, Delikatnie mieszamy aby masy się połączyły.

ETAP 4:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Pokrojone śliwki mieszamy z cukrem i mąką.

Śliwki myjemy i osuszamy , a następnie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.

Owoce obtaczamy w cukrze waniliowym oraz łyżce mąki pszennej.

Cukier wzbogaci ich smak a mąka zapobiegnie opadaniom owocom na dno.

ETAP 5:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Przygotowane owoce układamy na cieście

Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wkładamy ciasto do formy na wierzchu układamy przygotowane owoce.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy i cukrem pudrem.