bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Ucierane z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i puszyste ciasto z sezonowymi owocami w tym przypadku z malinami. Do popołudniowej kawki czy herbatki w sam raz :)

Ucierane z malinami

Składniki:

Ucierane z malinami

 

  • 220 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 garście malin
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ucierane z malinami
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją, następnie dodaję olej, mąkę tortową i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia.

Miksuję do połączenia składników. Maliny płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem obsypuję mąką.

Połowę ciasta wylewam na dużą formę keksową układam połowę malin, wylewam resztę ciasta i układam resztę malin.

Piekę w 180 stopniach przez 40-50 min do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

Tagi:

ciasto owoce